02.11.2022 Kirjoittaja Innolink

Noja Rahoitus Oy Tiedolla Johtaja 2022, organisaatio

Onnittelut Noja Rahoitukselle Tiedolla Johtaja 2022 -organisaatiokategorian voitosta!

Perusteluissa voittajaa luonnehdittiin seuraavasti:
”Koko organisaatio elää ja hengittää ajantasaisella tiedolla. Kokemuspohjaista asiakastietoa ja liiketoimintadataa kerätään, yhdistetään ja analysoidaan laaja-alaisesti insight-päätöksenteon ja liiketoiminnassa menestymisen tueksi. Tietoa jaetaan myös asiakkaiden ja kumppaneiden hyödynnettäväksi. Organisaatiota luotsaa intohimoinen finanssialan tiedolla johtaja, ja henkilöstön innostus ja sitoutuminen tiedolla johtamiseen varmistetaan jo rekrytointivaiheessa. Tiedolla johtamisen kulttuurin kehittäminen pohjautuu luotuun datastrategiaan.”

 

Toimitusjohtaja Mika Mäkinen, juhlistimme Tiedolla johtaja 2022 -gaalassa Noja Rahoituksen voittoa:

Miltä organisaatiokategorian voittaminen tuntui?

Olemme kaikki erittäin onnellisia tästä kunnianosoituksesta. Voittaminen tuntui todella hyvältä ihan henkilökohtaisestikin. Se, että nojalaiset saivat palkinnon tekemästään hyvästä työstä ja sitoutumisestaan tiedon hyödyntämiseksi tuntui todella hyvältä. Tämä on kunnianosoitus ja vahvistus koko organisaatiolle ja sillä on suuri positiivinen vaikutus myös tulevaisuuteen: tästä saamme kaikki lisää uskoa siihen, että olemme valinneet oikeanlaisen strategian. Jo gaalassa jotkut yhteistyökumppanimme sanovat, että oikea talo voitti – ja olivat vilpittömästi onnellisia puolestamme. Mahtava tunne, kun muutkin olivat sitä mieltä, että voitto oli ansaittu.

Se, että valintaraati, joka koostui arvostetuista asiantuntijoista, arvioi onnistumistamme eri näkökulmista ja valitsi meidät voittajaksi, on todella kova saavutus, josta olemme erityisen ylpeitä.

On hienoa nähdä, kuinka nojalaiset kokevat tämän palkinnon tärkeäksi ja ovat ottaneet voiton omakseen. He kokevat olevansa palkittua voittajaporukkaa ja kuvia onkin antaumuksella otettu niin palkintosekin, kuin kunniakirjankin kanssa!

Mistä olette ammentaneet inspiraationne ja sitoutumisenne tiedolla johtamiseen?

Olen itse ollut 90-luvulta finanssialalla. Jo silloin nuorena kaverina kohdentaminen oli tiukasti mielessä. Eli miten asioita voisi tehdä mahdollisimman tehokkaasti niin, ettei tulisi hutilyöntejä ja eteneminen nojautuisi faktoihin. Olen aina uskonut, että tiedon avulla pystyy toimimaan kaikkein tehokkaimmin ja syntyy parhaita tuloksia. Tätä ajattelua olen pyrkinyt jalkauttamaan organisaatioihin, joissa olen toiminut.

Olemme Noja Rahoituksessa käyttäneet tietoa hyödyksemme ja tehneet päätöksiä vahvasti faktoihin pohjautuen. Saadut kokemukset ja tulokset ovat olleet vahvoja draivereita, jotka ovat ohjanneet meitä kohti tietoon perustuvaa asioiden hoitotapaa.

Tulokset ja tehokkuus näkyvät ehdottomasti meidän luvuissamme. Se on selvää konkretiaa. Kun kasvukäyrä näyttää 1100 % kasvua 5 vuoden aikana, ja samalla käyttökate on pysynyt kurissa, kertoo se yksiselitteisesti onnistumisista. 1,5 vuotta sitten kasvuamme tuli vauhdittamaan arvostettu pääomasijoittaja MB Rahastot, joka myös hyödyntää tietoa laaja-alaisesti päätösten teossa. MB on ollut valtava inspiraation ja motivaation lähde: se on tukenut ja antanut hyviä vinkkejä tiedolla johtamisen mallin kehittämisessä.

Mikä on ollut suurin haasteenne tiedolla johtamisen omaksumisessa arkeen?

Kaikki asiat, joita halutaan muuttaa, pitää yllä tai kehittää vaativat toistoja. Ei yksi neukkaripalaveri riitä siihen, että toimintatapa muuttuu, vaan asiaa pitää puntaroida, vääntää ja kääntää, että se saadaan juurrutettua arkeen. Jotta tiedon hyödyntäminen on saatu meillä koko organisaation kaikille tasoille mukaan ja ytimeen, on tarvittu ei kymmeniä, vaan satoja toistoja. Aikaa se tietenkin vie. Mutta kun jalkautustyön malttaa tehdä, ja sitä tekee systemaattisesti se myös maksaa itsensä takaisin.

Olin aikanaan Jenkeissä 9 kk katsomassa miten siellä tehdään myyntiä ja markkinointia. Se oli hyvä opinpaikka nähdä, kuinka markkinassa, jossa kilpailu on aidosti kovaa, ei voi toimia vain sinnepäin. Asiat pitää olla viimeisen päälle mietittynä ja kotiläksyt tehtyinä. Vasta sitten on aito mahdollisuus menestyä.

Mitä tiedolla johtaminen on organisaatiollenne mahdollistanut?

Meillä koko tekemisen ydin kaikista mahdollisista näkövinkkeleistä on faktalla johtamista. Se tuo mukanaan muutakin kuin korkeita kasvukäyriä. Lanseeraan tällaisen termin: LAADUKKAAMPAA AJATTELUA. Eli kun on oikeanlaista faktaa saatavilla ja sen pohjalta pohditaan ja suunnitellaan, niin lopputuloksetkin ovat laadukkaampia. Itse uskon, että laadukkaampi ajattelu on yksi tämän päivän kovimpia kilpailukyvyn ja menestymisen avaimia.

Laadukkaamman ajattelun avulla ymmärretään paremmin syy- ja seuraussuhteita ja on saavutetettu mm. erittäin korkea asiakastyytyväisyys. Myös oman henkilöstön kyvykkyys on kehittynyt valtavasti ja ihmiset ovat tyytyväisempiä ja sitoutuneempia työhönsä, kun he näkevät, että päätöksiä ja linjauksia tehdään faktojen perusteella.
Toisaalta markkina on koko ajan muutoksessa ja siellä tapahtuu paljon. Kun toimimme faktoihin perustuen, kykenemme nopeasti reagoimaan erilaisiin tilanteisiin ja tarpeisiin, joita muutoksessa on läsnä ja mitigoimaan riskejä. Voimme myös tarvittaessa luoda uusia tarvelähtöisiä palveluja tai tuotteita, kun ymmärrämme mitä ja milloin markkinassa on tapahtumassa.

Olemme ansainneet sellaisen maineen ja aseman, että toimintatavoistamme kuulleet ja kiinnostuneet ihmiset hakeutuvat itse aktiivisesti meille töihin. Meillä on paljon kokeneita tekijöitä, sekä tulevaisuuden kykyjä, joista monet ovat ensimmäisessä työpaikassaan. Sopiva sekoitus erilaisuutta on suurin voimavaramme ja yksi isoimmista menestyksemme kulmakivistä.

Henkilöstömme arvostaa tiedolla johtamista. Tämä näkyy myös asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneille ja muillekin tahoille, jotka työskentelevät kanssamme – sen vaikutus on paljon laajempi kuin yksittäisten ihmisten toiminta.

Mitkä ovat tulevat tavoitteenne tiedolla johtamiselle? Mitä haluaisitte saavuttaa?

Pysymme ehdottomasti jatkossakin valitsemallamme linjalla. Rakennamme edelleen palvelujamme datan ja digitaalisen tiedon ympärille. Haluamme olla vastuullinen edelläkävijä ja auttaa myös asiakkaitamme ja kumppaneitamme kehittämällä edelleen OmaNoja-palveluamme, jonka tarjoaman datan avulla myös he voivat tehdä fiksumpia businesspäätöksiä.

Vastuullisuus on meille tärkeää ja tarkoittaa tiedon oikeellisuutta ja sen suojaamista sekä sitä, että meillä ihmisistä ja yrityksistä pidetään hyvää huolta.

 

”Tiedolla johtamiseen kannattaa kaikkien satsata. Se on koko organisaation yhteinen asia. Tieto on jalkautettava konkreettisesti arkeen, jotta sillä on oikeasti vaikutusta.”

Mika Mäkinen
toimitusjohtaja
Noja Rahoitus Oy
mika.makinen@noja.fi

 

#tiedollajohtaja2022

Tiedolla Johtaja 2022 -gaalasivulla voit tutustua myös henkilökategorian voittajan Jatkeen Mikko Kuusakosken sekä tekokategorian voittajan Goforen Outi Määtän haastatteluihin.