HR-johdon haasteet ja painopisteet 2023 -tutkimus
Toteutimme syksyllä 2023 tutkimuksen HR-johdon haasteista ja painopistealueista. Tutkimukseen osallistui 126 HR-päättäjää, joista 104 haastateltiin puhelimessa ja 22 vastasi sähköiseen kyselyyn.
Hybridityön vaikutus johtamiskulttuuriin
Hybridityö on saavuttanut merkittävän jalansijan yritysmaailmassa. Tutkimuksen mukaan lähes 87 % yrityksistä on siirtynyt hybridityöhön, jossa työskennellään sekä etänä että toimistolla. Hybridityön vahva esiinmarssi haastaa yrityksiä uudistamaan esihenkilötyön ja johtamisen kulttuuria vastatakseen uuden työskentelytavan tuomiin haasteisiin.
Hybridityössä korostuu ihmiskeskeinen johtajuus. Esihenkilön tulee olla aidosti läsnä, vaikka hän olisi kilometrien päässä tiimistään. Aitous, empatia ja sopeutumiskyky ovat avainsanoja, jotka nousevat esille, kun puhutaan onnistuneesta esihenkilötyöstä. Tässä kontekstissa tiimien tunnelman ylläpitäminen ja jokaisen tiimin jäsenen tarpeiden tunnistaminen on elintärkeää.
Digitalisaatio avuksi
Digitalisaatio tarjoaa välineitä suoritusten johtamiseen ja palautteenantoon. Monet yritykset hyödyntävät digitaalisia työkaluja kootakseen ja analysoidakseen tietoa, esimerkiksi työntekijöiden suorituskyvystä, projektien edistymisestä ja tiimin dynamiikasta. Tietopohjainen johtaminen auttaa yrityksiä tekemään perustellumpia päätöksiä.
Osaamisen kehittäminen tärkeä painopistealue
Lisäksi tutkimuksessa nousi esiin muita keskeisiä HR-johdon painopisteitä vuodelle 2023. Osaamisen kehittäminen erottui yhtenä keskeisenä teemana. Tiedetään, että osaamisen siirtäminen ja säilyttäminen ovat avainasemassa. Yritysten ja oppilaitosten välinen yhteistyö koetaan erityisen merkittävänä osaajien ja yritysten yhdistämisessä. Tutkimuksessa kävi ilmi, että osaamisen sekä johtamisen ja esihenkilötyön kehittäminen ovat kummatkin keskeisimmät tekijät, joilla vaikutetaan oleellisesti henkilöstökokemuksen ja organisaation kehittämiseen. Muita tärkeitä painopistealueita HR-johdolle olivat rekrytointi ja halutun työvoiman saatavuus.
Työntantajakuvan hyödyntäminen, vastuullisuustyö vasta alussa
Yritykset kokevat myös, että työnantajamielikuvan kehittäminen on keskeistä halutun työvoiman houkuttelemisessa. Sosiaalinen media, verkostot ja henkilökohtaiset suhteet ovat työkaluja, joilla yritykset pyrkivät näkymään houkuttelevana vaihtoehtona potentiaalisille työntekijöille.
Vastuullisuus ja tiedolla johtaminen ovat vielä lapsen kengissä monissa yrityksissä, eivätkä ne nousseet tutkimuksessa keskeisiksi painopisteiksi. Todennäköistä kuitenkin on, että tulevina vuosina nämä teemat saattavat nousta entistä keskeisempään rooliin yritysstrategioissa.
Lisätietoja tutkimuksesta antaa
Pekka Törrönen, Innolink
pekka.torronen@innolink.fi
puh. +358 40 762 3533
Ota yhteyttä ja jutellaan lisää
- Innolink on vahvempi kuin koskaan: markkinoiden vakuuttavin palveluportfolio ja laajin asiantuntemus 08.10.2024
- Go On ja Innolink yhteistyöhön Jokereiden kanssa 27.09.2024
- Promenade Insight osaksi Innolinkiä – yhden katon alta saatavilla huippuedellytykset tiedon kokonaisvaltaiseen hyödyntämiseen 11.09.2024
- Johtajuuden merkitys organisaation menestykselle 02.09.2024
- HR-johdon haasteet ja painopisteet 2023 -tutkimus 30.08.2024
- Henkilöstötutkimuksen hyödyntäminen työhyvinvoinnin kehittämisessä 30.08.2024
- Hyvän henkilöstökokemuksen vaikutus tuottavuuteen, innovaatioihin ja asiakaskokemukseen 30.08.2024
- Kohti parempaa asiakaskokemusta 29.08.2024
- Markkinatutkimuksen kansainväliset trendit 16.08.2024
- Innolink Research ja Feelback tutkimuspalvelut yhdistyvät Innolink nimen alle 14.08.2024
- Miksi julkisen sektorin organisaatioiden kannattaa hyödyntää asiakastutkimusta? 10.06.2024
- Rakenna menestystä asiakasta kuuntelemalla 23.05.2024
- Innolink ja Jotpa toteuttaa selvityksen työn ohessa suoritettavasta jatkuvasta oppimisesta 16.05.2024
- Maahanmuuttaneiden yhteiskunnallinen osallistuminen Suomessa - kolme julkishallinnon keskeistä haastetta 03.05.2024
- Rekrytoivat koulutukset - K-Ryhmä 10.04.2024