06.10.2023 Kirjoittaja Innolink

Innolink julkisten rahoitushakujen tukena

1. Rahoitushakujen ja TKI ympäristön nykytila- potentiaalia ei ole täysin hyödynnetty

Laura Juvonen VTT:ltä kirjoitti kolumnin Tekniikka ja Talouteen elokuun 2022 lopulla otsikolla ”Suomalaiset yritykset jäävät vertailussa jämäsijoille- Eivät saa haetuksi EU-rahaa, vaikka sitä olisi tarjolla miljardeja.” Jos EU rahaa haettaisiin menestyksekkäästi enemmän, olisi se myös yksi ratkaisu, jolla Suomenkin uusia kasvun painopisteitä voisi edistää – esimerkiksi datataloutta ja vihreää siirtymää ja näiden yhdistelmiä. EU rahoitus ei ole kuitenkaan ainoa taho, joka myöntää kilpailtua rahoitusta: Business Finlandilla on iso määrä erilaisia instrumentteja, osa itsenäisiä sekä osa valmistaen EU rahoituksen hakuun.

Toisaalla tavoite on nostaa Suomen T&K investoinnit 4 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Nyt lukema on 2.8 prosentissa vaikka yritykset ovatkin nostaneet panostaan. Mutta edelleen, aiempi parlamentaarinen työryhmä totesi, että ”on uuden alun ja voimakkaan rytminmuutoksen aika suomalaisessa tutkimus- ja innovaatiopolitiikassa”. TKI toiminta ja rahoitushaut linkittyvät toisiinsa: TKI toiminnan kasvua tukee myös rahoitushauissa menestyminen.

2. Rahoitushakujen monet mahdollisuudet

Rahoitusinstrumenttien kirjo on laaja sekä EU että Business Finland kentässä. Tarjolla olevat instrumentit sopivat yritysten ja julkisen sektorin eri kokoisille toimijoille. Business Finland myöntää esim. lainaa tutkimus- ja kehityshankkeisiin kuin myös avustusta menestyksekkään kansainvälisille markkinoille menon varmistamiseksi. Painopisteenä on myös tutkimuslaitosten ja yritysten yhteisinnovaatiot (co-creation; co-innovation).

Horisontti Eurooppa rahoitusrakenne on laaja ja sopii niin julkisille kuin yksityisille toimijoille. EU rahoituksen lisäksi löytyy myös muita rahoitusinstrumentteja.

Kuvio. Horisontti Eurooppa rahoitusinstrumentit.

3. Innolink tukenasi rahoitushakujen viidakossa

Jos rahoitushakujen teemojen ja instrumenttien kirjo tuntuu laajalta ja on vaikea päästä alkuun, auttaa Innolink rahoitushakujen kentässä. Innolink toimii rahoitushakujen kentässä seuraavilla tavoilla:

• Hankkeen nykytila-analyysi – voittava hakemus
• Innolink rahoitushakemuksen tukena ja partnerina, ennen hanketta ja hankkeen aikana.

Hankkeen nykytila-analyysi – voittava hakemus. Hankkeen nykytilan arvioinnissa on tärkeää liiketoiminta ja tutkimussuunnitelman analyysi, hankkeen vaikuttavuuden mallinnus ja tutkimus, laatuarviointi ennen hakemuksen jättämistä, proposal intelligence työ.

Innolink rahoitushakemuksen tukena ja partnerina, ennen hanketta ja hankkeen aikana, jossa tuotetaan strategisen markkinoinnin tietoa rahoitushakemukseen.

#Horisontti Eurooppa #Business Finland #Rahoitushaut #Innolink

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä niin kerron sinulle mielelläni lisää!

Henrik Sievers
Vanhempi asiantuntija
Innolink
henrik.sievers@innolink.fi
050 469 7314