Tiedolla Johtaja -gaala
07.11.2019 Kirjoittaja Pekka Vuorela

Onnea vuoden 2019 Tiedolla Johtajat!

Kaksi vuotta sitten asetimme Innolinkissä visioksemme olla Tiedolla johtamisen suunnannäyttäjä. Visio velvoitti meitä miettimään joka päivä, mitä siihen pyrkiminen meiltä vaatii. Selvitimme tarkasti markkinatutkimuksen, analytiikan ja tiedolla johtamisen konsultoinnin markkinat kansainvälisesti. Erityisesti olimme kiinnostuneita UK:ssa, Saksassa ja USA:ssa tehdyistä tiedolla johtamisen avauksista. Opimme pian, että tiedolla johtamisen kulttuuri on näissä maissa pidemmällä ja se nähdään selvästi laaja-alaisemmin. Löydöksiä selventää myös se tosiasia, että suhteutettuna markkinoiden BKT-lukuihin, kyseisillä markkinoilla panostetaan tiedolla johtamisen palveluihin suhteessa 5-6 kertaa enemmän kuin Suomessa. Tehtyjen investointien ja palveluiden oston kulttuurit ovat siis paljon pidemmällä.

Linjasimme rohkeasti viime vuoden lopulla, että suomalaiset yritykset tarvitsevat lisää tietoa ja sparrausta tiedolla johtamiseen. Koska tiedolla johtamisen tilasta Suomessa on melko vähän luotettavaa tietoa, päätimme täyttää tämän tietotarpeen ja toteuttaa tiedolla johtamisen tilaa luotaavan tutkimuksen yksityisen, julkisen ja kolmannen sektorin päättäjien keskuudessa.

Tutkimustyön rinnalla rakensimme koko vuoden kampanjaa, jolla halusimme pitää yllä tiedolla johtamisen merkitystä markkinassa ja saada samalla ilmiantoja inspiroivista tiedolla johtajista heidän kollegoiltaan, yrityksistä ja organisaatioista. Tiedolla Johtaja 2019 -kilpailu oli kaikille avoin ja meidät yllätti, kuinka upeita ehdokkaita saimme ilmiantojen kautta mukaan kilpailuun. Haastattelimme henkilökohtaisesti kaikki ilmiannetut, joista valikoitui finalisteiksi 3 huippuehdokasta per kategoria.

Tiedolla johtamisen vuosi huipentui 31.10.2019 ensimmäistä kertaa pidettyyn Tiedolla Johtaja -gaalaan, joka kokosi tiedolla johtamisen ratkaisujen äärelle n. 150 suomalaista kärkipäättäjää. Palkitsimme gaalassa ensimmäistä kertaa Suomessa vuoden 2019 Tiedolla Johtajat organisaatio- ja henkilökategoriassa.

Gaalassa oli hienoa kuulla mm. tekoälyn tulevaisuuden mahdollisuuksista ja tiedolla johtamisen erilaisista näkemyksistä, mahdollisuuksista ja toteutuksista. Lisäksi julkistimme tutkimustulokset top 100 -organisaatioiden tiedolla johtamisen nykytilasta. Testasimme tutkimuksella tiedolla johtamisen käsitettä ja organisaatioiden ajattelutapaa; mitä tiedolla johtaminen suomalaisille organisaatioille tarkoittaa. Vastauksissa nousi esiin kaksi pääteemaa selvästi ylitse muiden. Useimmiten tiedolla johtaminen ymmärrettiin liiketoimintatiedon hallintana (Business Intelligence), joka painottuu ihmisten johtamiseen ja tietämyksen hallintana (Knowlegde Management). Toisena isona teemana nousi esiin ihmisten ja organisaatioiden johtaminen sekä tiedon jalkauttaminen osaksi organisaation arkea (Knowlegde Leadership). Tutkimuksen tuloksista oli ilahduttavaa huomata, että tiedolla johtaminen on jo asetettu valtaosalle organisaatioista tavoitteeksi strategiaan ja sillä nähdään valtava merkitys organisaatioiden kilpailukyvylle.

Gaalassa koettu tiedolla johtamisen paneeli oli järjestetty puhtaasti asiakkaiden toiveiden ja pyyntöjen pohjalta: ”Tuokaa käytännön asiakastarinoita ja kohdattuja haasteita sekä onnistumisia enemmän esiin”. Paneeli sukelsi syvälle tiedolla johtamisen arkeen ja toteutuksiin organisaatioiden toiminnan eri näkökulmista. Panelistit Vaasan Minna Cousins, Nokian Raskaiden Renkaiden Pasi Antinmaa, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin Tarmo Martikainen ja Vahasen Katja Soini toivat gaalaan mielettömän hienolla kokemuksellaan ja käytännönläheisillä näkemyksillään erittäin mielenkiintoisia puheenvuoroja.

Omat henkilökohtaiset tavoitteeni tähän gaalaan ja koko Tiedolla Johtaja -vuoteen voidaan oikeasti tiivistää kahteen teemaan 1. Tuottaa ajatuksia ja herättää ihmisiä pohtimaan millainen Tiedolla johtaja itse on? 2. Saada aikaan organisaatioiden johtoryhmissä konkreettista keskustelua oman organisaation tiedolla johtamisen nykytilanteesta, merkityksestä ja tulevaisuuden kehityskohdista.

Tiedolla Johtaja -gaala

Niin, ja ne palkitut Tiedolla Johtajat 2019 henkilökategoriassa olivat: kunnianmaininnat Pasi Antinmaa (Nokian Raskaat Renkaat) ja Ermo Haavisto (Satakunnan sairaanhoitopiiri). Vuoden Tiedolla Johtaja 2019 on Jyrki Keinänen (A-Insinöörit). Organisaatiokategoriassa kunniamaininnat saivat Tekonivelsairaala Coxa ja Talenom. Vuoden Tiedolla Johtaja 2019 -organisaatioksi valittiin Lapin sairaanhoitopiiri.

Tämä vuosi ja juuri päättynyt Tiedolla Johtaja -gaala ovat hienosti osoittaneet, kuinka mahtavia edelläkävijäorganisaatioita ja -henkilöitä Suomessa on tiedolla johtamisen saralla. Innolink tulee tekemään vuoden Tiedolla Johtaja -gaalasta vuosittaisen perinteen. Mielenkiinnolla odotan, millaisia uusia Tiedolla Johtajia nousee vuonna 2020 esiin!

 

Pekka Vuorela
Toimitusjohtaja, Innolink

 

Lue Lapin sairaanhoitopiirin projektipäällikkö Janne Okkosen haastattelu Tiedolla Johtaja 2019 -palkinnosta
Lue Tiedolla Johtaja 2019 -henkilökategorian voittajan Jyrki Keinäsen haastattelu

 

Tiedolla Johtaja -gaalan kohokohdat

#tiedollajohtaja2019