Elina Laamanen

Kirjoittaja

Seutukaupungeissa asuu miljoona suomalaista. Ne edustavat mielenkiintoista poikkileikkausta kunnista. Ne eivät ole suurimpia kaupunkejamme tai maakuntakeskuksia. Sen sijaan seutukaupungit, kuten Lieksa ja Laitila tai Salo ja Kemijärvi muodostavat oman ympäröivän seutunsa keskuksen.


Kärjen kaupungeissa yhdistyvät kasvu ja hyvä maine

Elinvoiman ja pehmeän vetovoiman yhdistelmäindeksin kärkikymmenikköön nousivat Rauma, Uusikaupunki, Kalajoki, Raahe, Tornio, Iisalmi, Valkeakoski, Ylivieska, Pietarsaari ja Savonlinna.

Useimpia kärjen kaupunkeja yhdistää menestys kovilla mittareilla eli myönteinen kasvu-ura jonkin kasvualan imussa, plus-merkkinen muuttoliike tai hyvä työllisyysaste. Myös pehmeä vetovoima eli hyvä imago näyttää kasautuvan erityisesti elinvoimaisille kaupungeille. Toisaalta pehmeän vetovoiman osalta kärjen tuntumaan nousi myös kaupunkeja, jotka eivät menesty kovilla mittareilla mitattuna.


Sujuvan elämän seutukaupungit

Seutukaupungit haluavat olla ”sujuvan elämän” kaupunkeja. Näyttää siltä, että tämä toive toteutuukin. Vastaajien mielikuvissa seutukaupungit ovat turvallisia, asuinympäristöiltään toimivia ja liikenteellisesti varsin hyvin saavutettavia. Kaikkein vetovoimaisimpia kaupunkeja yhdistivät myös keskustan vireys ja viihtyisyys, kaupungin persoonallisuus ja erottuvuus sekä hyvät kulttuuri- ja vapaa-ajanpalvelut.

Noin joka kuudes vastaajista voisi harkita muuttamista seutukaupunkiin. Vastaajien mielestä tärkeä houkuttelevuustekijä asumiseen liittyvien seikkojen ohella on kaupungin ilmapiiri ja fiilis sekä myös persoonallisuus ja erottautuvuus. Muuttoveto-voimaltaan kovimmat seutukaupungit olivat Rauma, Savonlinna, Parainen, Hamina, Raahe, Uusikaupunki, Kristiinankaupunki, Valkeakoski, Kalajoki ja Salo.

Seutukaupunkien vetovoimatutkimus on 55:lle seutukaupungille toteutettu tutkimus kaupunkien tunnettuudesta, imagosta ja vetovoimasta. Tutkimus toteutettiin sähköisenä tiedonkeruuna tammikuussa 2019. Tutkimus perustuu yhteensä noin 12 800 vastaukseen.

 

tutustu tuloksiin

Viimeisimmät blogit:

Loading...

Loading...