04.06.2020 Kirjoittaja Pekka Vuorela

Paineensietokykyä joukkue- ja yksilösuorituksissa

Nyt Korona-aikana on tullut katsottua vanhoja urheilusuorituksia eri joukkuelajeista. Erikoisin ja samalla todella osuva esimerkki paineensietokyvystä on Prahan 1992 MM-välierän rangaistuslaukauskilpailu, jossa Suomi haastaa silloisen kotijoukkueen Tšekkoslovakian. Peli on päättynyt tasan ja edessä on rankkarikilpailu, joka ratkaisee MM-finaaliin pääsevän joukkueen.

Rangaistuslaukauskilpailu on erittäin kiinnostava elementti joukkueurheilussa. Moni meistä on pelannut nuoruudessa tai ainakin fanittanut jotain joukkuelajia ja muistaa kuinka pelikavereista saa tukea haastavissa tilanteissa, ja miten tiimi tukee aina parempiin suorituksiin. Flow kasvaa pelin edetessä parhaimmillaan uskomattomiin mittoihin. Rangaistuslaukaustilanteessa tilanne on täysin toinen. Valittu laukoja on tilanteessa yksin, paine on sietämätön ja on voitettava vastustaja, mutta myös kannateltava omaa joukkuetta ja lunastettava muiden odotukset. Tilanteen kesto ei lisää flown määrää vaan pikemminkin sammuttaa sen.

Työelämässä vastaava tilanne voisi olla vaikka normaalin työkokouksen ja seminaariesiintymisen välinen ero. Kokouksessa on helppo heitellä ideoita, osallistua spontaanisti keskusteluun, haastaa ja heittäytyä. On paljon sanottavaa ja se myös mielellään kerrotaan. Kun palaverin viitekehyksen muuttaa seminaaritilanteeseen, jossa satapäinen yleisö odottaa puhujan aloittavan, moni meistä tunnistaa itsessään tapahtuvan muutoksen. Kaikki, joka oli aiemmin helppoa, muuttuu vaikeaksi.  Paine, joka lähtee vatsasta tai vaikka varpaista, on kasvava ja voi pahimmillaan jähmettää koko vartalon. Sitä vastaan voi taistella. Mutta kun lava kutsuu, on tosi kyseessä.

Palataan takaisin Prahan 1992 MM-kisoihin ja tulevaan rankkarikisaan, jossa palkintona on pääsy finaaliin taistelemaan maailmanmestaruudesta. Ensimmäisenä laukojana on nykyinen työkollegani Jarkko Varvio. Mene hetkeksi Jarkon housuihin videota katsellessa. Kuvittele tilanne, että olisit aloittamassa oman esiintymisen ja siirtynyt jo valmiiksi lavalla mikrofonin eteen, mutta et saisi aloittaa. Kuvittele myös, että yleisö ei ole puolellasi vaan sinua vastaan. Rangaistuslaukauskilpailun aloitus kestää poikkeuksellisen kauan, laske sekunteja ja mieti samalla mitä vastaava odottaminen tekisi omalle esityksellesi ja miten painetta vastaan taistelisit.

#innolink #yhdessä #rohkeasti #ketterästi #yhdessärohkeastiketterästi #innolinkjengi

 

Pekka Vuorela
CEO, Innolink
www.innolink.eu
Specialist in Knowledge-Driven Leadership
Muhlrain 7, D-70180 Stuttgart

Kirjoittaja on Innolinkin toimitusjohtaja ja yksi omistajista.
Hän toimii tällä hetkellä
konsernin etäjohtajana Saksasta käsin.