20.04.2021 Kirjoittaja Pekka Vuorela

Kylmät väreet menee

Viime vuosi on ollut aika haastava monella toimialalla. Pitkään jatkunut epätietoisuus ja näköalattomuus on ahdistellut meitä ja asiakkaitamme. Olen nähnyt hyvin läheltä, kuinka eri tavalla korona on kohdellut yrityksiä. Tuntuma markkinaan tulee meille tiedolla johtamisen (tutkimus, konsultointi ja analytiikka) ja henkilöstöpalvelubusineksen kautta (henkilöstövuokraus ja rekrytoinnit) sekä tuoreesta tiedolla johtamisen kv-liiketoiminnasta – hommat ovat viimeisen vuoden aikana edenneet aika lailla eri sykleissä ja sahaamalla. Halua ja tahtoa löytyy, mutta toiveikkuutta on välillä ollut vaikea buustata.

Tiedolla johtamisen business pysähtyi viime keväänä kuin seinään, Q2 oli noin 30 % heikompi liikevaihdoltaan kuin vuoden 2019 vastaava. Äkkijarrutus oli niin murskaava, että jouduimme reagoimaan tilanteeseen nopeasti.  Puolitimme johtoa myöten kaikkien työajat kolmeksi kuukaudeksi. Nopea reagointi osoittautui viisaaksi liikkeeksi. Kesää vasten tilanne tasaantui ja tilausvirta alkoi elpyä – syksyllä vauhti kiihtyi ja talvella painoimme töitä kaasu pohjassa. Saavutimme loppuvuoden aikana viime vuoden liikevaihdon ja nyt Q1 osalta olemme jo yli 10 % kasvussa.

Henkilöstöpalveluiden osalta viime kevät ja kesä sujuivat vielä hienosti, syksyllä korona iski teollisuuteen ja se alkoi haitata voimakkaasti asiakkaidemme liiketoimintoja, vuokrauksen ja rekrytointien tilaukset pysähtyivät. Epävarmuus on jatkunut myös 2021 vuoden alkuun saakka, erityisesti kansainvälisen työvoiman liikkuvuuden esteet ovat merkittävästi haitanneet useita asiakastoimialojamme ja omia kasvupyrkimyksiämme.

Rohkeasti keskellä koronaa, heinäkuussa 2020 päätimme panostaa toden teolla Saksan markkinaan ja perustimme Innolink Germany GmbH:n, josta kirjoitin kesällä blogissani. Palasin silloin Saksasta takaisin Suomeen ja Arndt Polifke otti CEO:n tehtävät Saksan yhtiössä yli 25 vuoden kansainvälisellä tutkimustoimialan kokemuksella. Jo alkumetreillä saimme toimeksiannon saksalaiselta yhtiöltä ja hieman myöhemmin muutama Nordic-asiakkaamme tarvitsi apuamme Saksan markkinassa. Tiimi kasvoi ja uusia potentiaalisia prospekteja löytyi, verkosto laajeni – toiminta lähti yllättävän hyvin liikkeelle. Viime syksy oli silti erittäin haastava. Saksan hyvin konservatiivisella markkinalla myyntineuvottelut on aina tavattu hoitaa face-to-face, suhteet ja luottamus rakennetaan tyypillisesti henkilökohtaisten tapaamisten avulla, askel kerrallaan. Saksan vaikeasta koronatilanteesta huolimatta digitaaliset etätapaamiset eivät ole tällaisessa perinteisessä toimintakulttuurissa optimaalisia ja Saksan yhtiömme onkin välillä ollut lähes mahdottoman tilanteen edessä. Siitä huolimatta tiimi on puskenut määrätietoisesti eteenpäin ja saavuttanut tunnettuutta tekemällä kiinnostavia ulostuloja digitaalisilla alustoilla. Yksi hienoimmista kokemuksista oli, kun saimme keväällä keynote-puheenvuoron yhteen Saksan vaikutusvaltaisimmista startup-teollisuuden verkostoista, Munich Networkiin (Inno4X – Innovation Experts Panel). Saksan markkina on edelleen haastavassa tilanteessa, mutta positiivisia onnistumisia on tullut. Maaliskuussa saimme asiakkaaksi Saksassa merkittävän elektroniikkateollisuuden edunvalvontajärjestön ZVEIN, ja kesää kohti edetäänkin positiivisella mielellä.

Olemme taistelleet erittäin vaikeassa tilanteessa. Välillä olemme olleet aidosti huolissamme ja takkiinkin on tullut. Moneen muuhun toimialaan ja yhtiöön verrattuna olemme pärjänneet hyvin, avaimet pärjäämiseen ovat pysyneet omissa käsissä ja siitä olen hyvin kiitollinen. Olen paljon puntaroinut sitä, kuinka olemme pystyneet säilyttämään positiivisuuden ja uskon menestymiseen. Pienetkin onnistumiset ja vankkumaton yhteishenki ovat auttaneet selviytymisessä. Olemme järjestäneet henkilöstöllemme paljon innostavaa ja työyhteisöämme vahvistavaa ohjelmaa etätyöaikana sekä solmineet pitkäaikaisia kumppanuuksia, joiden avulla hiomme jatkossakin Innolink-jengin yhteistä pelikäsitystä ja joukkuehenkeä. Viime keväänä saatu koronatuki Business Finlandilta mahdollisti myös toiminnan uudenlaisen kehittämisen ja kaasun painamisen – tilanteessa, jossa olisimme helposti voineet poteroitua. Tuki oli erityisesti henkisesti todella merkittävä. Olen pohtinut paljon sitä, miten yleinen asenneilmasto ja businesspäättäjien odotukset vaikuttavat niin voimakkaasti siihen miksi liiketoiminta rullaa – ja varsinkin miksi ei rullaa. Kuinka vastaavia piristysruiskeita voisi kehittää vastaisen varalle jo nyt, jotta yritysten kasvuvauhti ja investoinnit olisivat jatkossakin kiihtyviä.

Korona ei ole vielä missään nimessä selätetty, vaikka barometrit näyttävät että usko talouden elpymiseen nousee, toiveikkuutta on ilmassa ja markkina on avautumassa lähes samaa tahtia laajenevan rokotesuojapeiton kanssa.

Välillä on oltu aidosti huolissaan, mutta nyt kylmät väreet menee, kun laiva alkaa vihdoin kääntymään.

Kirjoittaja on Innolinkin toimitusjohtaja ja omistaja.

Pekka Vuorela
CEO, Innolink

Tutustu Innolinkin tiedolla johtamisen palveluihin
#innolink
#elpyminen
#kriisijohtaminen
#tutkimus #analytiikka #konsultointi
#henkilostopalvelut
#koronavirus
#yhdessärohkeastiketterästi