Innolink

Kirjoittaja

Teemme Innolinkilla vuosittain noin tuhat asiakasprojektia, joiden puitteissa meillä on mahdollisuus työskennellä toinen toistaan kiinnostavampien organisaatioiden kanssa.

Jokainen projekti antaa mahdollisuuden kohdata oman alojensa ammattilaisia, joiden kanssa pääsemme yhdessä ratkaisemaan asiakkaidemme haasteita.

Yksi tärkeä ohjenuora asiakastyössämme on rakentaa jaettu ymmärrys keskustelevan dialogin kautta. Jaetun ymmärryksen muodostamisessa nousee esiin kokemuksen merkitys, johon ei ole oikopolkuja, vaan kokemus syntyy vuosien mittavan uran tuloksena.

Asiakkaidemme joukossa on alkukesästä eläköityvä rautainen konkari Paltan toimitusjohtaja Riitta Varpe, jonka kokemuksista meillä kaikilla on opittavaa. Riitta suostui ystävällisesti vastaamaan muutamaan kysymykseemme mm. tiedolla johtamisen merkityksestä ja hänen uransa tärkeimmistä opeista.

Miksi yritysten kannattaa panostaa tiedolla johtamiseen? Miksi se on tärkeää?

”Ajatushan ei ole uusi; tieto on aina ollut valtaa. Johtamiseen on aina liittynyt tieto ja sen analysointi – historiasta esimerkkeinä mm. taloushallinnon raportit, staattiset mallit ja arviot markkinoiden kehityksestä.

Teknologian ja laskentakapasiteetin kehittyessä ja nopeissa toimintaympäristön muutoksissa korostuu reaaliaikaisen, hyvin analysoidun tiedon hyödyntäminen liiketoiminnan suunnittelussa, optimoinnissa ja johtamisessa.

Tällä hetkellä tutut asiakassegmentit hajoavat ja kuluttajien käyttäytymistä on entistä vaikeampaa ennustaa historiatiedolla. Kurantti, faktapohjainen tieto esim. asiakaskäyttäytymisestä ja asiakkaiden arvostuksista luovat pohjan liiketoimintojen kehittämiselle, uusille ansaintalogiikoille ja prosessien uudistamiselle. Toisaalta tuotantoprosessien jatkuva analysointi, toiminnan tuloksellisuuden ja vaikuttavuuden mittaaminen entistä enemmän myös henkilötasolla mahdollistaa yksilöllisemmät kannusteet ja palkitsemisperusteet.”

Mitä tiedolla johtajan suunnannäyttäjäksi kasvaminen edellyttää yritykseltä?

”Tietoa on paljon saatavilla, mutta arvioiden mukaan 95% tiedosta on hyödyntämätöntä ja hyödytöntä.

Tiedolla johtamista tai edes tiedonkeruuta ei voi kokonaan ulkoistaa. Se on kiinteä osa strategiasuunnittelua ja strategian toteutusta. ”Mitä, miksi, miten, mistä ja mitä sitten” -kysymyksiin pitäisi olla jonkinlaiset vastaukset ennen tiedonhankinnan kumppanuusvalintoja ja tiedonkeruun operatiivisia vaiheita.

Tärkein tieto taitaa olla se, mikä tieto on liiketoiminnan kannalta merkityksellistä. On oleellista oivaltaa, mikä tieto omassa toiminnassa on strategista ja kilpailuetua lisäävää ja mikä liiketoiminnan kannalta toisarvoista ja vaikka kauppatavaraksi kelpaavaa.”

Mitkä ovat olleet tärkeimmät oppisi urasi varrelta?

”Onpa haastava kysymys! Yli 40 vuotta kohtuullisen monipuolisissa tehtävissä on tarjonnut paljon oppimisen iloa ja oivalluksia – myös erehdyksien kautta. Jos yksi asia on nostettava ylitse muiden, niin kyllä se on tiimin ja työyhteisön merkitys – yhteiset tavoitteet ja jaettu onnistuminen. Rekrytoinnit ovat yritysten tärkeimpiä investointeja. Kannattaa aina rekrytoida itseään fiksumpia ja keskittyä itse edellytysten rakentamiseen.”

Miten olet kokenut yhteistyön Innolinkin kanssa? Mitä lisäarvoa olet saanut yhteistyöstä?

”Yhteistyö Innolinkin kanssa on ollut luontevaa, luottamuksellista ja tuloksekasta.

Erityisesti yhteistyömme painopiste on ollut palveluyritysten teknologiamurroksen digikehityksen arvioinnissa. Selvitysten suunnitteluvaiheessa Innolink on tuonut tutkimusorganisaation näkökulmaa ja myös realismia tiedon saatavuudesta ja luotettavuudesta. Innolinkillä on ollut myös iso rooli tulosten viestintään liittyvissä suunnittelussa.

Innolinkin selvitysten perusteella syntynyt tutkimustieto on ollut yhteiskunnallisesti mielenkiintoista, mutta ennen kaikkea se on antanut Paltalle informaatiota palvelujen kehittämiseksi entistä paremmin jäsenyritysten muuttuvia tarpeita vastaaviksi.”

Miten ruokit tiedonnälkääsi?

”Olen uutisfriikki. Saan automaattisesti työpöydälleni paljon raportteja ja selvityksiä. Minussa edelleenkin asuu se utelias insinööri ja olen äärettömän kiinnostunut menossa olevasta teknologiamurroksesta.”

Kiitämme Riittaa arvokkaista näkemyksistä ja toivotamme mielenkiintoista kevättä käynnissä olevan Paltan Digitaloudesta kasvua 2018 -tutkimuksen parissa!


Viimeisimmät artikkelit:

Tilaa Innolinkin uutiskirje ja ryhdy tiedolla johtajaksi.

 

Miten voimme helpottaa arkeasi? Jätä viesti, niin otamme sinuun yhteyttä.

 

Ota yhteyttä