10.05.2017 Kirjoittaja Innolink

Jääkiekkokaukaloista yritysmaailman pelikentille

Varvio korostaa esikuvien merkitystä. Jo nuorena jääkiekkoilijana oppeja matkittiin kotipihojen vanhemmilta taitureilta.

 

Jarkko Varvio on entinen ammattijääkiekkoilija, joka pelasi jääkiekkoa työkseen yhteensä 17 vuoden ajan, joista kahdeksan vuotta kului ulkomailla neljässä eri maassa. Varvion pelaajavuosiin mahtui kolmet aikuisten ja kahdet nuorten MM-kisat Suomen maajoukkueessa. NHL ja Dallas Stars ovat vaihtuneet Innolinkin Tampereen toimiston maisemiin ja kaukaloista on siirrytty yritysmaailman pelikentille.

Innolinkissa Varvio tunnetaan ylivertaisena tiimihengen nostattajana, jonka positiivinen asenne ruokkii ja motivoi muiden onnistumista. Omalla esimerkillään Varvio on osoittanut, että monet joukkueurheilusta kerätyt tiimityön lainalaisuudet pätevät myös yritysmaailmassa. Urheilutaustansa ansiosta Varviolla on poikkeuksellinen kyky analysoida tiimien dynamiikkaa ja osaajien vahvuuksia. ”Jokaisella tiimin jäsenellä tulee olla selkeä näkemys osaamisestaan ja tieto siitä, että on tärkeä osa joukkuetta”, Varvio kuvaa menestyvän tiimin rakennuspalikoita.

Innolinkissa työskentelee tällä hetkellä reilu 50 tutkimuksen, rekrytoinnin ja markkinoinnin ammattilaista, joiden monipuoliset taustat ja koulutukset täydentävät hyvin toisiaan. Välillisesti Innolink-konserni työllistää vuositasolla jo yli 300 henkilöä. Kirjavan tiimin luotsaaminen ja hitsaaminen yhteen vaatii kuitenkin systemaattista johtamista ja avointa viestintää.

Johdon tehtävänä on Varvion mukaan luoda edellytykset menestyä. Turhaa hierarkiaa ei tarvita, kritiikin tulee olla rakentavaa ja johtamistyylin innostavaa. ”Yrityksen menestyminen on täysin työntekijöistä kiinni, joten esimiesten tehtävä on luoda positiivinen ilmapiiri, näyttää suunta ja motivoida”, Varvio toteaa.

Myöskään esikuvien roolia ei pidä väheksyä osaamisen ja tiimien kehittämisessä. ”Nuorena jääkiekkoilijana pidin esikuvien merkitystä erittäin suurena. Kotipihoilla samastuttiin taitureihin ja pelikikat opittiin muita matkimalla. Samalla tavoin olen ottanut esikuvia yritysmaailmasta, rehellisistä ja kovaa työtä tekevistä yrittäjistä”, Varvio kuvailee.

Tiukassa paikassa on Varvion mukaan hyvä tehdä itsetutkiskelua ja kysyä itseltään, tekeekö omasta mielestään tiimin eteen kaikkensa. Usein kriisitilanteissa ratkaisu löytyy yksinkertaistamalla asioita ja keskittymällä pieniin itseluottamusta parantaviin asioihin ja positiivisuuteen. Jokaisen on nostettava tasoaan omasta tahdostaan. ”Itse yritän selvitä mahdollisimman vähillä palavereilla ja koittaa löytää itseohjautuvia tiimiläisiä, jotka sitoutuvat yhteisiin tavoitteisiin, sillä motivaatio ei synny pakottamalla”, Varvio tiivistää johtamisoppejaan.

Itseluottamus syntyy onnistumisista, joita haetaan lakkaamatta. Firman tilikausi on kuin yksi pelikausi: seuraavan on lähdettävä käyntiin heti, kun edellinen loppuu. Hetkeksikään ei voi herpaantua tai kilpailijat ajavat ohitse.”

Voittajatiimin aineksia Varvio vetää yhteen seuraavasti: ”Voittajatiimi on sitoutunut, vastuuntuntoinen ja ylläpitää positiivista ilmapiiriä. Toisia kohtaan ollaan rehellisiä ja kaikkia kunnioitetaan. Kun tiimi menestyy, yksilöt menestyvät.”

Mikä tärkeintä, voittajat osaavat nauttia matkasta päämääräänsä, vaikka matka vaatii usein uhrauksia ja kipuilua. ”Sillä kun tavoite on täytetty, jää tiimin mieleen parhaiten itse matka”, Varvio lausuu äänenpainolla, josta kokemus huokuu läpi.