Innolink

Kirjoittaja

Tämän juttusarjan pääosassa ovat Innolinkin työntekijät kaikista eri rooleista. Tällä kertaa esittelyvuorossa on projektipäällikkö Mikko Leinonen.

Kuka olet?

Mikko Leinonen. En ole kuitenkaan sukua Tapparan Mikko Leinoselle. Toisin kuin Innolinkin jääkiekkohaara, olemme alppihiihtosukua. Itse olen laskenut maajoukkuetasolla, sisko maailmancupissa pidemmän aikaa ja pikkuveli voittanut freestylessä kaksi kertaa maailmancupin.

Mitä teet Innolinkilla?

Autan asiakkaita heidän liiketoimintahaasteissaan. Autan asiakkaita mittaamaan ja kehittämään heidän toimintaympäristöään tiedolla johtaen. Tavoitteena on, että tutkimustuloksilla tehdään konkreettista liiketoimintaa edistävää toimintaa. Tutkimus on turhaa, jollei tuloksilla tee mitään.

Miten helpotat johtamisen arkea omassa työssäsi?

Pyrin lisäämään asiakkaan ymmärrystä omasta liiketoiminnasta yksinkertaistamalla monimutkaisia malleja kansantajuisesti. Koska näen paljon erilaisia liiketoimintaympäristöjä ja haasteita, törmään todella harvoin sellaisiin tilanteisiin, joihin en olisi jo törmännyt muualla. Käytän paljon esimerkkejä elävästä elämästä.

Esimerkiksi kuntatutkimuksia voi verrata yritystutkimuksiin, koska asukkaat ja yritykset tuovat veronmaksajina rahaa kuntaan, kuten asiakkaat tuovat rahaa yritykselle. Kunnan näkökulmasta katsottuna kunnan tehtävänä on etsiä, löytää ja pitää parhaat yritykset ja asukkaat, jotta kunnan elinvoima säilyisi ja kasvaisi.

Kunnan muuttovirtatutkimus on tulomuuttajien osalta luonteeltaan kuin voitetun kaupan analyysi. Siinä tutkitaan niitä ihmisiä, joista on tullut asukkaita. Ajatellaan ensimmäisenä ketjutusta, mitä kautta ihminen päätyy valitsemaan juuri sen kunnan mihin hän on muuttanut? Mitkä ovat tärkeimmät tekijät taustalla? Mitkä ovat mahdolliset muuton esteet? Mitä muuta on harkittu? Lähtömuuttajista tarkasteltuna pois muuttanut on menetetty asiakas ja sovellettavat tutkimusmallit ovat taas luonteeltaan menetetyn asiakkaan analyysin kaltaisia.

Sama asia pätee myös työpaikkoihin. Henkilöstöhallinnon tärkein tehtävä on etsiä, löytää ja pitää parhaat tekijät. Esimerkiksi, kun opiskelija valmistuu koulusta, eri työpaikkojen ja työnantajien imago vaikuttaa hakemisherkkyyteen. Oletetaan, että koulusta valmistunut huipputekijä, jossa on paljon potentiaalia hakee töihin firmaan alalla, jossa kilpailu huipputekijöistä on kovaa ja saa paikan. Yritykselle tämä on luonteeltaan voitettu kauppa. Jos hän taas myöhemmin vaihtaa työpaikkaa, yritykselle koituu tulon menetyksiä ja kustannuksia. Näin ollen tapahtuman voi rinnastaa asiakkaan menetykseen.

Mikä tekee sinusta tiedolla johtamisen suunnannäyttäjän?

Olen luonteeltani etnografi, joka tekee havaintoja erilaisten organisaatioiden arjesta, liiketoiminnan ja ihmisten vuorovaikutussuhteista ja ketjuista. Ymmärrän, miten eri asiat vaikuttavat toisiinsa ja sitä kautta kaikki vaikuttaa kaikkeen. Kaikki tutkimuslajit risteävät toistensa välillä. Myös erilaisia asiakkaita pitää hoitaa eri lailla.

Olen mielestäni enemmänkin ajattelija, kulttuuriantropologi ja palvelumuotoileva tutkija kuin myyjä, vaikka tämä olennaisesti rooliini kuuluukin. Jo eräässä ensimmäisistä työsuhteistani toimin kansainvälisen mobiilientnografisen tutkimushankkeen parissa.

Jos saisit yhden supervoiman, mikä se olisi ja miksi?

Haluaisin lentää. Haluan käydä avaruudessakin ja nähdä kaiken lintuperspektiivistä. Olen viettänyt ison osan elämästäni vuorilla alppihiihtäjänä. Vuorilta näkee kauas. Olen myös nähnyt, miten ympäristöt ovat muuttuneet ja jäätiköt ovat sulaneet alppihiihtäjäurani aikana.

Mikä sinua innostaa arjessa ja työssä mitä teet?

Minua kiinnostavat ihmiset, heidän toimintansa ja uusien asioiden oppiminen. Laajan yleistietouteni ansiosta pystyn keskustelemaan erilaisten asiantuntijoiden kanssa aiheesta kuin aiheesta. Esimerkiksi juuri hetki sitten kävin keskustelua, miten ympäristö- ja yhdyskuntasuunnittelulla vaikutetaan ilmastonmuutokseen ihmisten asumisen tason lisäksi.

Mitä teet vapaa-aikanasi työn vastapainoksi?

Teen kaikkea, mikä liittyy liikuntaan. Laskettelen, lenkkeilen ja hiihdän. Viime talvena voitin Mastereiden alppihiihdossa kaksi Suomen mestaruutta. Kesäisin pelailen golffia ja frisbeegolfia. Viimeisimpänä olen aloittanut boulderoinnin, eli kiipeilyn matalalla, mutta mahdollisimman vaikeilla reiteillä. Se on fyysistä ongelmanratkaisua, jossa 90% uusista kiipeilyreiteistä tippuu ensimmäisellä kerralla alas. Harrastan myös dronekuvaamista, pianonsoittoa ja lukemista. Alppihiihtoaikoina minulla oli paljon palautumisaikaa, jolloin luin puoli wikipediaa läpi.

Meillä on Nurmeksessa suvun kohta 100-vuotias tila, missä on perunamaa. Syksyinen perunannosto on yhteisöllistä puuhaa, jolloin syödään yhdessä karjalanpaistia. Suomalaiseen luonteeseen kuuluu kosketus maahan.

Lue Mikon kirjoitus asiakaskokemuksesta.

 


Viimeisimmät artikkelit:

Tilaa Innolinkin uutiskirje ja ryhdy tiedolla johtajaksi.

 

Miten voimme helpottaa arkeasi? Jätä viesti, niin otamme sinuun yhteyttä.

 

Ota yhteyttä