29.08.2019 Kirjoittaja Pekka Vuorela

Etätöihin keskelle Eurooppaa

Etätyöt, työntekemisen tapojen laajentaminen sekä perhe- ja työelämän tarpeiden yhteensovittaminen ovat tämän hetken yksi suurimmista ja puhutuimmista työelämän muutoksista. Myös me Innolinkillä olemme kokeilleet monenlaisia asioita viimeisten vuosien aikana: olemme mm. ottaneet käyttöön joustavan etätyöskentelyn, keventäneet työajan seurantaa ja raportointia, mahdollistaneet liikunta-aktiviteetteja työajalla ja tuoneet offlineja: rauhoittumis- ja lepohetkiä keskelle työpäivää. Uskon, että organisaation kulttuuria ja työntekemisen tapoja voi merkittävästi joustavoittaa. Kaikki lähtee työntekijöiden ja johdon välisestä luottamuksesta, mutta toisaalta kaikki myös pysähtyy sen puutteeseen. Tekevätkö ihmiset oikeasti töitä kotona, lisäävätkö liikunta ja offline-lepohetket työaikana oikeasti tuottavuutta? Nämä ovat tyypillisiä kysymyksiä, joita esitetään ennen joustojen toteuttamista ja ne kumpuavat usein luottamuksen tai tiedon puutteesta.

Itse otan seuraavan vuoden aikana henkilökohtaisesti ison askeleen, kun yhdistän etätyön mahdollisuudet, perhe-elämän vaatimukset sekä yrityksemme kansainvälistymisen. Kunnianhimoisena tavoitteena on yhdistää etätoimitusjohtajuus Suomessa ja uuden markkinan haltuun ottaminen Saksassa. Kansainvälistymistä on yrityksessämme suunniteltu pitkään – nyt tähdet ja sattuma asettivat mahdollisuuden paikalleen. Tiedolla johtamisen yrityksen toimitusjohtajana olisi ylpeää todeta, että päätökset tapahtuivat pelkästään pitkän data-analyysin ja pohdinnan päätteeksi, mutta todellisuudessa ratkaisut olivat suurelta osin sattuman aikaansaamia ja perhe-elämälähtöisiä. Tällä kertaa työelämän ja busineksen rakennuspalikoita lähdettiin yhdistämään näistä lähtökohdista.

Olemme palvelleet asiakkaitamme globaalisti yli 10 vuoden ajan ja tehneet markkinatutkimuksia yli 100 kohdemaasta. On ollut hienoa päästä toteuttamaan markkina-analyysi oman yhtiön tarpeisiin.  Murskasimme kerättyä yritysdataa ja löysimme omasta 1000 asiakkaan portfoliosta yli 60 yritystä, jotka toimivat jo Saksan markkinassa. On upea nähdä kuinka paljon omat asiakkaani ja tuttavani ovat tarjonneet auttavaa kättään helpottaakseen Innolinkin verkoston rakentamista Saksassa. Saksan markkina on potentiaalinen ja noin 25 kertaa Suomen markkinaa suurempi. Digitaalisuus on siellä vahvassa kasvussa ja palveluiden ostamisen budjetit merkittävät. Suomalaisiin yrityksiin ja osaamiseen luotetaan, verkostoitumisen voima on valtava ja teemitälupaat-mentaliteettia arvostetaan. Nämä ovat muutamia isoja ohjeita, joita olen jo saanut matkaani.

Sisäisesti yrityksemme otti uutisen upeasti vastaan, ja uskon, että yrityskulttuurissa jo valmiina olleet joustot ja luottamus helpottivat ymmärrystä. On ollut upea huomata kuinka hallitus, johtoryhmä ja koko henkilöstö tuntuvat olevan hankkeen takana auttaen ja kannustaen tavoitteen toteutumista. Ilmoitin muutosta kesäkuussa ja siirtyminen Saksaan tapahtuu syyskuussa. Olen jo tässä vaiheessa saanut valtavasti tukea työkavereilta ja yhteistyökumppaneilta, liidejä ja verkostoja avataan ja aitoa apua tarjotaan.

Useiden roolien yhdistäminen ja etätyöskentely ei ole minulle aikaisemmasta elämästä täysin tuntematonta, asuin opiskeluaikanani New Mexicossa ja työskentelin etätöissä Bangkokissa sekä avasin Innolinkin toimiston 10 vuotta sitten Helsinkiin asuessani Tampereella, mutta etätyö ja kansainvälistymisharppauksen tekeminen toimitusjohtajan roolissa on hyppy uuteen tuntemattomaan. Minua jännittää, pelottaa ja mietityttää pystynkö olemaan luottamuksen arvoinen ja onnistunko uuden busineksen jalkauttamisessa sekä samanaikaisesti etäjohtamisessa Suomeen. Ehkä hallitus ja johtoryhmäkin sisimmässään miettivät pystynkö onnistumaan ja uskallammeko luottaa. Toisaalta olen vahvasti sitä mieltä, että henkilö, joka ottaa etätyöhaasteen vastaan, kantaa asiasta merkittävästi luultua enemmän vastuuta ja huolta.

Tulevan vuoden aikana aion rakentaa verkostoamme suuremmaksi, palkata ihmisiä, tutustua Saksan businekseen, hankkia kontakteja ja järjestää tapaamisia sekä tehdä vähän kauppaakin. Todennäköisesti onnistun osassa ja epäonnistun toisissa. Tärkeintä kuitenkin on, että näiden tavoitteiden toteuttamiseen löytyy rohkeutta, joustavuutta ja luottamusta. Iso kiitos kaikille siitä jo etukäteen!

Nähdään Stuttgartissa. Piipahdan säännöllisesti myös Suomessa!

Pekka Vuorela
toimitusjohtaja
Innolink

#tiedollajohtaminen
#yhdessärohkeastiketterästi
#innolink
#saksanmarkkina
#stuttgart