Tutkimustuotannon luotsaajalle merkityksellisyyttä tuo työn sisältö ja työkaverit

– Helena Kultasen kasvutarina

 

“Kun töissä ei ole enää hauskaa ja kiva tulla, on aika katsella jotain muuta.” Tätä ohjenuoraa Tutkimustuotannon johtaja Helena Kultanen on tietoisesti noudattanut oman uransa suhteen. Poikkeuksellisen tiivis työporukka ja innostavat työtehtävät ovat pitäneet visusti Innolinkillä jo yli kymmenen vuotta.

 

Intohimo tutkimusmenetelmiin ohjasi töihin tiedolla johtamisen taloon

Kiinnostuin tutkimusmenetelmien ja -analyysien maailmasta jo opiskeluaikana työskennellessäni mm. yliopistolla sekä vakuutusalalla. Kansantaloustieteen, tilastotieteen ja vakuutustieteen opiskelu herätti uteliaisuuteni etenkin mikrotason ilmiöihin: miten yksittäisten ihmisten ja yritysten päätöksenteko vaikuttaa toimintaympäristöön ja sen muutoksiin laajemmin?

Tulevan työuran suhteen palaset loksahtivat kohdalleen Tutkimusraportoijan tehtävän työpaikkailmoituksessa ja myöhemmin haastattelussa Innolinkillä. Yhä edelleen Innolinkin Tutkimustuotannon johtajana nykyään työskennellessäni innostun, kun pääsen työssäni soveltamaan monipuolisesti kvantitatiivisia ja kvalitatiivisia tutkimusmenetelmiä.

Työpaikalla inhimillisyys ja hauskuus kulkevat käsi kädessä

Olen “ohjannut tutkimustuotannon laivaa” pian viisi vuotta. Tekemisen tavat ja painotukset ovat tänä aikana muuttuneet, mutta monet tiimiläiset ovat pysyneet samoina.

Työn hauskuus syntyy ennen kaikkea siitä, että jokainen voi olla töissä oma itsensä, kaikesta voidaan puhua ja ollaan ihmisiä toinen toisillemme. Työminän sijaan on vain minä, ja työkaverit ovat myös kavereita.

Arkipäivän tapahtumien jakaminen yhdessä tuo työskentelyyn syvyyttä, mutta myös hauskuutta ja rentoutta. Innolinkillä työkaverit viihtyvät yhdessä myös vapaa-ajalla ja työnantaja panostaa yhteiseen, vapaamuotoiseen tekemiseen.

Työn suola on kaivaa asiakkaalle hyödyllistä tietoa pintaa syvemmältä

Nykyisessä tehtävässäni autan 8 hengen tiimiäni onnistumaan, mutta olen myös itse kädet savessa mukana tutkimusten tekemisessä asiakkaille. Työstäni tekee mielenkiintoista se, että jokainen projekti, asiakas ja päivä on erilainen.

Pitkän kokemuksen myötä tietyt asiat tutkimuksissa toistuvat, mutta jokaisen asiakasprojektin sisältö sytyttää innostuksen edelleen. Tutkimustyötä ei tehdä liukuhihnalta. Oma kiinnostus ilmiöihin ja niiden välisiin suhteisiin ohjaa pohtimaan asiakkaan tilannetta ja taustalla olevia tekijöitä syvällisesti.

Tunnen onnistuvani etenkin silloin, kun olemme nähneet vaivaa ja myyjä välittää tyytyväisen asiakkaan terveiset, että tekemästämme tutkimuksesta on ollut aidosti hyötyä. Parasta työssäni on se, että voin kasvaa ja kehittyä loputtomasti uusien projektien myötä.

Rohkeutta ja rajojen asettamista

Työpaikkana Innolink on mielestäni vaativa, mutta myös joustava ja kannustava. Projektit ovat tiimityötä, ja aikataulujen eläessä tarvitaan jokaiselta ajoittain venymistä. Joustoa löytyy kuitenkin myös toiseen suuntaan silloin, kun oma elämä tai arki sitä vaativat.

Oma ajankäytön hallinta, rajojen vetäminen ja priorisointi ovatkin tärkeitä taitoja itseohjautuvuutta korostavassa työympäristössä: kaikkea ei ole järkevää tai mahdollista tehdä täydellisesti ja välillä on vain hoidettava asiakkaan kannalta vähemmän tärkeät asiat riittävän hyvin alta pois.

Olen oppinut työssäni priorisoinnin lisäksi etenkin rohkeutta, jota en aikaisemmin olisi välttämättä pitänyt vahvana ominaisuutenani. Kun työssä yhdistyy merkityksellisyys ja hauskuus, on mahdollista uskaltaa ja oppia yhdessä.

 

Helena Kultanen
Tutkimustuotannon johtaja

#innolink
#innolink-jengi
#yhdessärohkeastiketterästi
#tiedollajohtaminen
#ura

lue myös katjan tarina