Henkilöstöpalvelut

RekryKoulutus ponnahduslautana työelämään

Case: Raskone

 

 

Ammattitaitoisista raskaskalustomekaanikoista on jatkuva pula. Työvoimapulaan on etsitty ratkaisua muun muassa RekryKoulutusten avulla, jotka ovat toimineet helppona ja nopeana väylänä kouluttaa ja työllistää uusia osaajia alalle. Asiakkaamme Raskone onkin löytänyt viimeisen kolmen vuoden aikana riveihinsä noin kolmekymmentä uutta ammattilaista RekryKoulutuksen kautta. RekryKoulutukseen on valittu opiskelijoita mukaan hyvin erilaisista taustoista. Aikaisempaa osaamista alalta ei vaadita, vaan opiskelijavalinnoissa painotetaan asennetta, intoa ja aitoa halua työllistyä alalle. Viime vuoden ryhmässä mukana olleet Sami, Joonas ja Jesse kertovat oman tarinansa, kuinka kiinnostus alaa kohtaan on muuttunut rautaiseksi osaamiseksi.

”Valmistuin vuonna 2014 ammattikoulusta sähkö- ja automaatioasentajaksi, jonka jälkeen menin armeijaan. Armeijasta päästyäni työskentelin paketti- ja kuorma-autonkuljettajana noin kolmen vuoden ajan ja harrastuksena olen korjannut ja huoltanut omia ja kavereiden autoja. Autot ja koneet ovatkin aina kiinnostaneet minua ja olen pitkään miettinyt, että haluaisin työskennellä niiden parissa. Onneksi pääsin mukaan Raskonen RekryKoulutukseen. Koulutuksesta jäi todella positiivinen mielikuva ja sen aikana näki hyvin, millainen työympäristö korjaamo on ja millaista mekaanikon työ on.

Raskonella olen päässyt tekemään monipuolisesti erilaisia työtehtäviä ja työpaikkaohjaajani  sekä muut asentajakaverit ovat tukeneet oppimistani todella hyvin. Raskone on mielestäni hyvä työnantaja varsinkin työuraansa aloittavalle mekaanikolle, koska meillä panostetaan paljon mekaanikkojen koulutukseen. RekryKoulutuksen jälkeen aloitinkin saman tien työn ohella oppisopimuskoulutuksen, josta saan vielä raskaskalustomekaanikon ammattitutkinnon. Uusille koulutukseen hakeville sanoisin, että kannattaa rohkeasti hakea koulutukseen taustoista riippumatta, sillä koulutuksesta saa hyvän pohjan mekaanikon uralle, jos vain itseltä löytyy kiinnostusta.”

Sami, Tampereen korjaamo

———

”Olen ollut pienestä pitäen maatilalla renkinä ja korjannut omia autojani ja traktoreita. Vuonna 2013 valmistuin maatalousyrittäjäksi, minkä jälkeen työskentelin maatalouslomittajana useamman vuoden, joten erilaisten työkalujen käyttö oli minulle tuttua. RekryKoulutus toimi erinomaisena väylänä työllistyä raskaan kaluston alalle. TAKK:illa opeteltiin asioita teoriatasolla, minkä jälkeen niitä harjoiteltiin käytännössä korjaamolla. Neuvoja sain aina tarvittaessa niin työpaikkaohjaajalta kuin työkavereiltakin.

RekryKoulutuksen jälkeen halusin suorittaa vielä raskaskalustomekaanikon ammattitutkinnon ja minulle tarjottiinkin mahdollisuutta jatkaa pätevöitymistä oppisopimuskoulutuksella. Työt Raskonella ovat olleet monipuolisia ja olen viihtynyt erittäin hyvin. Raskone on joustava työnantaja ja porukka täällä on mitä mahtavin. Tuleville opiskelijoille antaisin vinkkinä: kysykää koulutuksen aikana apua aina, jos jokin asia mietityttää. Tyhmiä kysymyksiä ei ole tällä alalla ja kysymällä oppii.”

Joonas, Vantaan korjaamo

———

”Aikaisemmat opintoni tai työkokemuksesi eivät liittyneet raskaaseen kalustoon, mutta alaan liittyvää harrastuneisuutta sekä mielenkiintoa minulta löytyi entuudestaan. Mopoja, mönkijöitä sekä omia ja perheen autoja oli tullut korjailtua jonkun verran. Valmis ammattilainen en suinkaan ollut RekryKoulutuksen alkaessa, mutta alkuun pääsemisen kannalta siitä oli iso apu, että oli jotain kokemusta alasta. Ja pitkältihän se on omasta asenteesta kiinni, että löytyy halu oppia uusia asioita sekä tehdä laidasta laitaan erilaisia hommia. Korjaamolla sain aina apua sekä tiimiltäni että työpaikkaohjaajaltani, kun joku asia mietitytti töitä tehdessä.

Kuuden kuukauden RekryKoulutuksen aikana pääsin näyttämään työnantajalleni, että millainen heppu täältä on töihin tulossa ja itse pääsin tutustumaan työpaikkaan sekä alaan. Meillä Raskonella voi nykäistä ketä tahansa asentajaa hihasta ja kysyä apua, jos sitä tarvitsee. Meillä on ammattitaitoisia kavereita, joilla on aivan tajuton tietämys erilaisista aihealueista. Joku tietää paineilmajarruista paljon, toinen Mersuista, yksi Volkswagenin autoista ja niin edelleen. Tällä hetkellä käyn oppisopimuskoulutusta, josta haen lisää oppia raskaalle puolelle ja toki sieltä saa sitten myös ammattipaperit käteen. Tuleville opiskelijoille sanoisin vinkkinä, että asennetta pitää olla – sillä pääsee pitkälle!”

Jesse, Mikkelin korjaamo

 

Lisää tietoa työllistymismahdollisuudesta RekryKoulutuksen kautta antaa Jan-Erik Sjöblom tai Lari Nurmi