Elina Laamanen

Kirjoittaja

Innolink glädjer sig över att fler än 8000 respondenter redan har deltagit i regionstädernas attraktivitetsstudie som finns tillgänglig på städernas webbplatser. Innolink genomför en mjuk attraktivitetsstudie för 55 regionstäder.

Mjuka attraktivitetsfaktorer är till exempel stadens atmosfär, utbudet av kultur och fritid, stadens förmåga till förnyelse och livskvaliteten.

Då den står klar kommer studien utöver att påvisa regionstädernas yttre attraktivitetsfaktorer även ge en inblick i invånarnas egen uppfattning om sina hemorter. Image eller rykte är en viktig del av vitalitetsutvecklingen. Den uppfattning man har styr till exempel valet av hemort. Ett rykte baseras inte enbart på stadens framgångar utan också på den uppfattning stadens invånare har om sin egen stad.

Det är bra att hemortens attraktivitets-frågor intresserar invånarna. Det ger oss bra vägkost för städernas utvecklingsarbete, säger Account Director Elina Laamanen om studiens antal respondenter.”

Det bor en miljon finländare i regionstäderna. De utgör ett intressant tvärsnitt av kommunerna. De är inga landsortscentrum. I stället utgör regionala städer såsom Lieksa och Letala eller Salo och Kemijärvi centrum för sina egna regioner. Enligt det varumärke regionstäderna har skapat ligger deras styrka i en fungerande vardag, vilken utgörs av kombinationen av arbete och familj och en mångsidig och högkvalitativ fritid. Studien utförs av Regionstadsnätverket och Seutu-programmet.

På följande städers webbplatser kan städernas invånare delta i attraktivitetsstudien:

Ackas Kannus Lovisa Salo
Alajärvi Kauhajoki Mänttä-Filpula Sastamala
Alavus Kaskö (ej regionstad) Nivala Nyslott
Forssa Kauhava Pemar Somero
Fredrikshamn Kemi Pargas Suonenjoki
Heinola Kemijärvi Parkano Torneå
Vittis Keuru Pieksämäki Nystad
Iisalmi Kumo Jakobstad Valkeakoski
Ikalis Kristinestad Saarijärvi Varkaus
Imatra Kurikka Brahestad Ylivieska
Jämsä Letala Raseborg Etseri
Kalajoki Lieksa Raumo Äänekoski
Kankaanpää Lojo Riihimäki

Viimeisimmät blogit: