Sisältömarkkinoinnin hyödyntäminen brändäämisessä

Red Bullin brändi puhuttelee sisältömarkkinoinnin keinoin extreme-urheilusta kiinnostuneita kuluttajia.
 


Kirjoitin graduni sisältömarkkinoinnin hyödyntämisestä brändäämisessä, ja ajattelinkin nyt avata tutkimuksen tuloksia ja koko prosessin herättämiä ajatuksia. 

Suomessa sisältömarkkinointia hyödynnetään toistaiseksi lähinnä myynnin kasvattamiseen lyhyellä aikavälillä, jolloin merkittävä osa sen potentiaalista menee hukkaan. Edelläkävijät hyödyntävät sisältömarkkinointia myös brändin rakentamisessa. Esimerkiksi sähköyhtiö Helen on onnistuneesti luonut kuluttajia kiinnostavaa ja viihdyttävää sisältöä, jonka yhtenä tavoitteena on muokata brändin persoonallisuutta. Helenin minisarjaa The Yrjö Show:ta on esitetty Youtubessa jo kaksi tuotantokautta ja sarja on saavuttanut suosiota myös kansainvälisesti. The Yrjö Shown ensimmäisellä videolla on 359 000 katselukertaa. Sarjassa Helenin työntekijä – suomalaisen miehuuden, insinööriyden ja sosiaalisen lahjattomuuden perikuva Yrjö – toilailee ja aiheuttaa pahennusta toimistolla. Sarja on onnistuneesti koukuttanut kuluttajat huumorilla, sekä samalla keventänyt, nuorentanut ja nykyaikaistanut perinteistä sähköyhtiön vakavaa brändikuvaa.

Suomen ulkopuolella esimerkiksi Red Bull on onnistunut brändäävässä sisältömarkkinoinnissa niinkin erinomaisesti, että nykyisin Red Bull on ensisijaisesti mediaimperiumi ja vasta toissijaisesti energiajuoman valmistaja. Nimenomaan sisältömarkkinointi on ollut yksi tärkeimmistä elementeistä brändin menestymisessä. Red Bull myy elämäntapaa, ei energiajuomaa. Brändi on onnistuneesti yhdistetty sen tarkasti määritellyn kohderyhmän kiinnostuksen kohteeseen – extreme-urheiluun. Extreme-urheilun ympärille yritys on onnistunut tuottamaan koukuttavaa sisältöä, jonka parissa kuluttajat viettävät tunteja. Red Bull tuottaa esimerkiksi surffareiden elämää seuraavia reality-sarjoja, street-trials -pyöräilyvideoita (esim. Way Back Home, jolla on vajaa 40 miljoonaa katselukertaa) ja lyhytelokuvia extreme-urheiluun liittyen. Red Bullin sisältö on yhdenmukaista ja brändiin sopivaa. Se luo ja vahvistaa brändin jännittävää, riskejä ja hauskuutta rakastavaa brändipersoonallisuutta.

Yhteistä näille esimerkeille on kiinnostavasti se, ettei kummankaan yrityksen toimiala ole omiaan sisältömarkkinointiin. Ei tulisi ensimmäisenä mieleen, että energiajuoman tai sähköyhtiön brändin ympärille voisi rakentaa kuluttajia aidosti kiinnostavaa ja koukuttavaa sisältöä. Helenin ja Red Bullin markkinoinnissa onkin ymmärretty, että kuluttaja tulee aina ensin, ja tuote on vasta toissijainen. Tämä on se kohta, jossa useat yritykset kompastuvat. Yritysten on vaikea ymmärtää, että kiinnostava ja koukuttava sisältö on useimmiten jotain aivan muuta kuin tuotteeseen keskittyvää. 

Sisältömarkkinoinnissa on valtavasti potentiaalia brändimielikuvien luomiseen, minkä vasta harva yritys on ymmärtänyt. Sisällöllä luodaan ja vahvistetaan brändin ominaispiirteitä antamalla vihjeitä brändin olemuksesta. Tällaisia vihjeitä voivat olla mm. äänensävy, tarina, hahmot, visuaaliset vihjeet ja musiikki, sisällön tyypistä riippuen. Etenkin videoissa näitä vihjeitä pystytään yhdistelemään tehokkaasti.

On kiinnostavaa jäädä seuraamaan, miten brändäävä sisältömarkkinointi lähtee yleistymään ja kehittymään!

Jos kiinnostuit aiheesta, koko tutkimus löytyy täältä.

Kysy lisää

Anna Rassi


Email: anna.rassi@innolinkagency.fi
Puh: +358 40 738 2294